Po upadku PRL w naszej rzeczywistości pojawiły się nowoczesne restauracje, w których znalazły swoje miejsce potrawy nam wcześniej nieznane. Kebab, hot dogi, chińszczyzna oraz Pizza. Chorzów, Warszawa, Wrocław, Poznań, w każdym mieście wyrosły restauracje gdzie mogliśmy zjeść tradycyjne potrawy, pochodzące z innych kręgów kulturowych.

Szczególne miejsce w naszym menu zajęła pizza. To stosunkowo prosta potrawa, która powstała w Grecji. Stamtąd przywędrowała do starożytnego Rzymu, gdzie bardzo szybko została uznana za potrawę narodową.

Historia Pizzy

Pierwotnie pizza, to były po prostu placki, bardzo płaskiego i cienkiego chleba, które jedzący smarowali oliwą, czosnkiem oraz świeżymi ziołami. Po podbiciu Grecji przez Rzymian to proste danie zrobiło prawdziwą furorę wśród legionistów. Sztuka wytwarzania pizzy została przeniesiona, szczególnie na południe Włoch, gdzie nazwano ją focaccią. Kolejna rewolucja czekała pizze wraz z przybyciem w siedemnastym wieku do Europy pomidorów. Warzywa te natychmiast pojawiły się na chrupiącym cieście. Najchętniej raczyli się nimi mieszkańcy Neapolu. Kiedy to w 1889 roku Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka z mężem, to nadworny piekarz przygotował na ich cześć placek zdobiony dodatkami w narodowych barwach. Znalazły się na niej bazylia, mozzarella i pomidory. Kolejna emigracja pizzy to wiek dziewiętnasty i dwudziesty, kiedy to miliony Włochów emigrowało za ocean i do Europy w poszukiwaniu lepszego życia i pracy. Wtedy to właśnie emigrowali głównie mieszkańcy Sycylii, Sardynii oraz południowych Włoch, a więc z tych regionów, gdzie pizza stanowiła wręcz narodową potrawę. Ta trafiła na stoły angielskie, niemieckie, francuskie, a przede wszystkim amerykańskie. W tym ostatnim państwie szybko pizza stała się fenomenalnym i uwielbianym powszechnie przysmakiem. Jednak amerykanie nie byliby sobą, gdyby nie dokonali małej rewolucji zarówno w sposobie przygotowania pizzy, jak i też jej składu. Zamiast dwóch maksymalnie trzech składników zastosowano ich nawet kilka, a samo ciasto zyskało na grubości.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/chorzow