Jaki ser do pizzy będzie najlepszy?

Jaki ser do pizzy będzie najlepszy?

Artykuły

Kuchnia włoska to dla wielu osób przede wszystkim pizza. Jest to proste danie, które podbiło serca ludzi na całym świecie. Również w Polsce nie brakuje pizzerii serwujących pizzę. Każdy, kto chce zjeść pizzę w Toruniu szybko znajdzie stojącą na wysokim poziomie pizzerię. Zanim jednak sięgniemy po kolejny kawałek zobaczmy, jaki ser można dodać do pizzy.

Trudno wyobrazić sobie pizzę bez sera. Stanowi on dopełnienie potrawy, dla wielu osób jest najważniejszym jej elementem. Obecnie dostępne są różne gatunki sera, a każdy z nich charakteryzuje się innym smakiem i zapachem.

Ser mozzarella

Jeśli pizza we Włoszech, to oczywiście z mozzarellą, czyli serem podpuszczkowym, którego ojczyzną są południowe Włochy. Mozzarellę wyrabia się z mleka owczego bądź z mleka bawolic. Cechą charakterystyczną mozzarelli jest łagodny, ale jednak delikatnie kwaskowaty smak. Co ciekawe, to właśnie mozzarella pojawiła się na słynnej pizzy przygotowanej na życzenie królowej Małgorzaty Sabaudzkiej.

Ser parmezan

To ser, który produkuje się w okolicach Parmy leżącej na północy Włoch. To ser twardy, który produkuje się z mleka krowiego. Co ciekawe, aby mówić o prawdziwym parmezanie, powinien on być wyprodukowany z mleka pochodzącego od krów Razza Regiana bądź Vacca Rossa. To dobry wybór w przypadku typowej pizzy serowej.

Ser feta

Feta to ser, którego ojczyzną jest Grecja. Produkuje się go z mleka owczego, które wcześniej poddane zostaje procesowi pasteryzacji. Czasami dodaje się do fety nieco mleka koziego. Cechą charakterystyczną tego sera jest bardzo słony smak i biały kolor. Warto dodać go do pizzy, której podstawą są warzywa.

Ser gorgonzola

To kolejny włoski ser, tym razem pleśniowy. Jego ojczyzną są północne Włochy. Produkuje się go z mleka krowiego. Jest to ser dojrzewający – potrzebuje na to około pięćdziesiąt dni. Jest świetnym dodatkiem do pizzy z rukolą bądź szpinakiem.

Mozzarella to niejedyny ser, jaki można dodać do pizzy. Co ciekawe, wskazane przez nas sery nie wyczerpują jeszcze możliwości kulinarnych, jeśli chodzi o pizzę. Wspomnieć wystarczy chociażby polski oscypek, który także dobrze się sprawdza.

Dodaj komentarz