O czym mogą świadczyć wzdęcia?

Artykuły Porady

Jedną z najczęstszych dolegliwości układu pokarmowego są wzdęcia. Mogą być spowodowane nadmiernym połykaniem powietrza lub nieprawidłową dietą. Ale mogą też sygnalizować choroby układu pokarmowego. Jak ustrzec się wzdęć i jak sobie pomóc, gdy już do nich dojdzie?

 

Nadmiar flory bakteryjnej

W przypadku stosowania urozmaiconej i lekkostrawnej diety, dobre bakterie nie mają problemów z wypełnianiem swoich zadań. Gdy jednak nasz jadłospis składa się ze smażonych mięs i warzyw strączkowych, bakterie w celu dokładnego oczyszczenia jelita, muszą pracować bardziej energicznie. Jest ich więcej, a procesy fermentacyjne przebiegają szybciej. Efektem jest nadmiar gazów, które mają bardzo przykrą woń. Aby uniknąć tego typu problemów powinniśmy unikać przejadania się produktami wzdymającymi. Przygotowując posiłek starajmy się też nie łączyć warzyw kapustnych i strączkowych z tłuszczem.

 O czym mogą świadczyć wzdęcia

Nietolerancja laktozy

Laktaza jest enzymem ułatwiającym trawienie cukrów prostych. W przypadku, gdy jelito cienkiego produkuje za małą ilość laktazy, laktoza nie do końca zostaje strawiona. Pod wpływem znajdujących się w jelicie grubym bakterii rozkłada się na duże ilości dwutlenku węgla, wodór i metan. Skutkiem są wzdęcia, biegunka, ból brzucha po wypiciu mleka. Gdy trapią nas tego typu problemy unikajmy picia mleka. Możemy jednak pić fermentowane napoje mleczne.

Niedobór enzymów trzustkowych

Są niezbędne w procesie trawienia. Ich produkcja maleje przy mukowiscydozie i przewlekłym zapaleniu trzustki w takim stopniu, że nie są one w stanie zamienić pokarmu na składniki odżywcze. Resztki, które nie zostaną strawione fermentują, skutkiem są gazy. Dodatkowo pojawiają się także tak zwane biegunki tłuszczowe. Koniecznie musimy stosować lekkostrawną dietę oraz leczyć schorzenie, które upośledza pracę trzustki. Na zlecenie lekarza konieczne może okazać się także przyjmowanie brakujących enzymów trzustkowych.

Przy tendencji do gromadzenia się gazów należy jeść regularnie, starannie przeżuwać każdy kęs i unikać cebuli, smażonych dań, warzyw strączkowych i kapustnych.

Dodaj komentarz