Pizza bez sera? Absolutnie nie!

Pizza bez sera? Absolutnie nie!

Artykuły

Jeśli mówimy o kuchni włoskiej, to nie sposób nie wspomnieć o pizzy. To danie, które podbiło serca Polaków. Dzisiaj każdy, kto ma ochotę na pizzę w Toruniu lub innym mieście bez trudu znajdzie pizzerię serwującą pizzę niczym z włoskiej knajpki. Składnikiem, który zawsze pojawia się na pizzy jest ser.

Wiele osób zastanawia się czy ser na pizzy jest konieczny. Podnosi on bowiem kaloryczność, co dzisiaj – w dobie dbania o linię – ma ogromne znaczenie. Trzeba jasno powiedzieć: Włosi nie wyobrażają sobie pizzy bez sera. Pełni on bardzo ważną rolę. To właśnie ser łączy ze sobą wszystkie składniki znajdujące się na pizzy, a także sprawia, że ich smak zostaje wydobyty. Aby jednak pizza smakowała naprawdę dobrze, powinien to być ser dobrej jakości. Stosowanie tak zwanych wyrobów seropodobnych jest absolutnie niedopuszczalne i stanowi zabójstwo dla pizzy.

Jaki ser najczęściej pojawia się na pizzy?

Najczęściej na pizzy pojawia się oczywiście mozzarella. To włoski ser, który po raz pierwszy na tym mączystym placku pojawił się za sprawą królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Wizytując Neapol, zażyczyła ona sobie pizzę. Piekarz, który ją przyrządzał nie chciał zaserwować zwykłego placka polanego oliwą i posypanego ziołami. Dlatego sięgnął po pomidory, bazylię i właśnie mozzarellę. Dzisiaj Włosi nie są w stanie wyobrazić sobie pizzy bez tego sera.

Wprawdzie to mozzarella jest serem dodawanym do pizzy najczęściej, ale nie jest jedynym gatunkiem sera, po który można sięgnąć. Wiele pizzerii serwuje pizzę z fetą, czyli słonym, ostrym w smaku serem greckim. Feta doskonale komponuje się wówczas, gdy na pizzy znajduje się również rukola bądź szpinak.

Inne sery

Niektóre polskie pizzerie sięgają po oscypka, czyli tradycyjny ser wyrabiany w górach. Ten prawdziwy powstaje z mleka owczego. Jest lekko słonawy, w pieczeniu doskonale się rozpuszcza. Podkreśla smak pizzy i nadaje jej wyjątkowego aromatu.

Wybierając ser do pizzy, zawsze powinniśmy uwzględniać pozostałe składniki, jakie się na niej znajdą. Jeśli pizza jest tradycyjna, najlepsza jest klasyczna mozzarella. Kiedy jednak na pizzy mamy przewagę warzyw, warto sięgnąć po inny ser, na przykład fetę bądź polskiego oscypka.

Zamów pizzę na https://www.pizzadominium.pl/lokale/torun-c-h-atrium-copernicus

Dodaj komentarz