Produkty żywnościowe zdrowe dla układu sercowo – naczyniowego

Artykuły Porady

Wystarczy odpowiednia dieta, aby ryzyko wystąpienia u nas zawału mięśnia sercowego zmniejszyło się niemalże o połowę. Pojawia się pytanie, jakie produkty żywnościowe są korzystne dla naszego układu sercowo – naczyniowego. Podpowiadamy, co powinno pojawiać się na naszych stołach możliwie jak najczęściej.

 

Tłuste ryby morskie

Zalicza się do nich:

– łososia;

– tuńczyka;

– śledzie;

– makrele.

Dostarczają one solidnej dawki nienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3. Dzięki nim obniża się stężenie trójglicerydów we krwi. Wykazują one także działanie przeciwzakrzepowe. Nieznacznie pomagają obniżać ciśnienie tętnicze krwi. Najzdrowiej jest sięgać po tłuste ryby morskie przynajmniej dwa razy w ciągu tygodnia. Jedna porcja nie powinna być przy tym mniejsza niż sto gramów. Co jednak ważne, aby ryby wpływały korzystnie na nasz układ sercowo – naczyniowy, nie można ich smażyć. Możemy je natomiast:

– ugrillować;

– udusić;

– upiec.

Pełne aromatu świeże zioła

Większość z nas soli każdy posiłek. Tymczasem sól w nadmiarze nie jest pożądana. Zwiększa bowiem ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego krwi. W ciągu dnia jej spożycie nie powinno przekraczać jednej łyżeczki. Aby jednak nasze dania były smaczne, warto zamiast soli dodawać do nich świeże zioła. Nasze serce będzie nam wdzięczne za:

– rozmaryn;

– bazylię;

– oregano;

– tymianek.

 Produkty żywnościowe zdrowe dla układu sercowo – naczyniowego

Mleko oraz jego przetwory

Dostarczają wapnia, czyli pierwiastka, bez którego skurcze serca nie będą zachodziły prawidłowo. Jeśli poziom wapnia we krwi będzie zbyt niski, może dojść nawet do zatrzymania akcji serca, co jest stanem bezpośrednio zagrażającym naszemu życiu. Każdego dnia należy wypić przynajmniej dwie szklanki mleka. UWAGA: stawiamy wyłącznie na nabiał niskotłuszczowy. W ten sposób nie będziemy przyczyniać się do rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych.

Oleje roślinne oraz oliwa

Lekarze kardiolodzy zalecają, aby sięgać po oliwę z oliwek i olej rzepakowy. To zdrowe tłuszcze, które dostarczają nam kwasów omega 3 i omega 6. Z uwagi jednak na wysoką kaloryczność należy spożywać je z umiarem.

Dodaj komentarz